RESEP DAGING MASAK LADA HITAM ALA THAILAND
Bahan Bahan :
- 500gm daging batang pinang, (dihiris dan digoreng separuh masak)
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 2 buku bawang besar (di kisar)
- 1 inci halia (di kisar)
- 2 biji bawang merah (di kisar)
- 3 ulas bawang putih, (di racik)
- 2 sudu besar lada hitam (di tumbuk kasar)
- 3 batang lada hitam yang masih hijau
- 3 sudu besar cili boh atau cili kisar
- 3 sudu besar perahan limau nipis
- 3 buku capsicum – boleh guna warna berlainan bagi tambah menarik.
- 1 helai daun limau purut
- Tumis cili boh, semua bahan yang telah dikisar, dan lada hitam sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan kicap dan perahan limau nipis serta daun limau, tumis sehingga sedikit kering, masukkan sedikit air kemudian terus masukkan daging yang telah di goreng separuh masak.
- Kacau dan masukkan lada hitam yang masih hijau, capsicum dan sedikit air lagi.
- Perasakan dengan garam, biarkan daging betul-betul masak.
- Sedia untuk dihidang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar